AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Varni, posle sastanka sa premijerima Grčke, Rumunije i Bugarske, da su mir i stabilnost na Balkanu najvažniji, a da su razgovarali i o zajedničkim infrastrukturnim projektima i energetici i teškom pitanju za Srbiju - različitom odnosu Brisela prema Kosovu i Kataloniji.

Vučić se danas u Varni sastao sa premijerima Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom. Vučić je zahvalio "svojim prijateljima - Borisovu, Ciprasu i Mihaju što su ga saslušali - mada oni o tome ne mogu da govore - u vezi sa tim teškim pitanjem".

- Mi podržavamo integritet Španije, to je nama izrazito prijateljska zemlja, Španija nije priznala nezavisnost Kosova, ali interesantno je da je EK različito reagovala ili da je to bilo upereno protiv mog naroda i države - da je Kosovo dobilo nezavinost čak iako nisu održali nikakav referendum, a da Katalonija, koja je ispunila makar nekakvu formu, ništa slično ne može da dobije - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Foto: Tanjug

Pa se mi Srbi ponekad pitamo, kazao je on, zašto smo morali da budemo žrtva dvostrukih aršina i dvostrukih principa.

- Ali, to je naš odnos. Mi ćemo se boriti za svoju zemlju, narod - poručio je Vučić. Predsednik Srbije je naceo da su razgovarali o infrastrukturnim projektima, razvoju železnice u sve četiri zemlje, o energetskom povezivanju.

- Za Srbiju je veoma važna interkonekcijska veza sa Bugarskom, tu smo najveći deo priprema već završili i očekujemo realizaciju u najskorijem mogućem roku - rekao je Vučić. Kako je dodao, razgovaralo se i o politici.

Podsetio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i zahvalio Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu.

- Jedini sam ovde koji predstavljam zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo da uradimo mnogo toga boljeg za naše građane, za životni standard, pa i da EU bide rasterećenija i ima manje problema nego što ih ima danas - kaže predsednik Srbije.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti teške reforme, a radiće i na tome da istočnim i južnim susedima, kao i zemljama koje nam nisu direktni susedi, ima najbolje moguće odnose.

- Uveren sam da ćemo moći da donesemo mnogo toga dobrog našim građanima, pre svega bolji životni standardi i ono što je istakao Borisov - mir i stabilnost na celom Balkanu - rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je nadu da će Srbija biti dobar domaćin susretu sa trojicom premijera u decembru u Beogradu. Vučić se danas u Varni sastao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom.

Bugarska će u prvoj polovini naredne godine predsedavati EU. Ekonomski razvoj regiona i saradnja biće jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji.

U Beogradu u decembru lideri Bugarske, Grčke i Rumunije

Vučić je najavio da će za dva meseca premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije doći u Beograd i ocenio da je to što će lideri tri zemalja članica EU doći za Srbiju veoma važno.

Predsednik Srbije je nakon sastanka sa premijerima te tri zemlje u Varni, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijem Tudoseom, rekao da to nije stvaranje neke nove "Višegradske grupe" ali jeste način da budemo jedinstveniji i snažniji.

On je rekao da je današnji sastanak u Varni bio veoma važan, da se razgovaralo o više tema koje su bitne za sve četiri zemlje i da će nastavak slediti u Beogradu u decembru.

Tema susreta četvorice lidera bilo je unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona. To će, inače, biti jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini naredne godine.

Do petka šest najboljih aviona mig 29 u Beogradu

Šest aviona mig 29 do petka će stići u Beograd i imaćemo ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, izjavio je Vučić. - Ponosan sam na to i uveren da će naši tehničari umeti da rade i naši vojnici da lete na tim moćnim mašinama - rekao je Vučić komentarišući dolazak još dva aviona iz Rusije, nakon što su juče stigla prva dva. Prema nejgovim rečima, i dalje ne postoji mašina koja je bolja od miga 29. - Da bi ljudi znali, postoje neke tehničke mogućnosti takozvane 'pete generacije', ali ovo je četiri plus generacija i mi smo problem rešili u narednih 20 godina - precizirao je Vučić. On je najavio da ćemo i dalje da jačamo našu eskadrilu i da će Srbija imati još više aviona, ali, kaže, ne želi dalje da obećava, primetivši da je za kratko vreme u Sbiju stiglo mnogo više aviona nego u prethdnih 40 godina.

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane

Rumunija, Bugarska, Grčka i Srbija mogle bi da budu "zid" koji brani Evropsku uniju, izjavio je danas rumunski premijer Mihaij Tudose u Varni, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i grčkim i bugarskim premijerima, Aleksisom Ciprasom i Bojkom Borisovim.- Mi smo četiri zemlje koje čine Zapadni Balkan, koji bi pođednako mogao da bude kapija za ulaz u EU, kao i za izlaz iz EU, ili zid koji brani EU. Delimo isti interes, i stretaški i ekonomski, ali i, kao dobar sused, da Srbija postane zemlja članica EU - rekao je Tudose. On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, Borisovim i Ciprasom, naglasio da je proširena saradnja između Bugarske i Rumunije sa Srbijom i Grčkom, prenela je rumunska agencija Ađer pres. - Mi nismo zemlja sused Grčke, ali smo partnerska zemlja sa Grčkom - poručio je Tudose.

Mnogo je važnijih tema od lokalnih izbora za Beograd

Predsednik Srbije je rekao da se uopšte nije bavio beogradskim izborima pa ni pričom da se može desiti da uz njih budu raspisani i parlamentarni. Ne vidim razlog za paralamentarne izbore, rekao je Vucić odgovarajući na pitanja novinara u Varni, ali i dodao da na to da li će ih biti može da utiče mnogo faktora te da je uvek moguće da se desi da bude izbora. Smatra, međutim, da se to neće dogoditi, a kad će izbori u Beogradu, kaže da "nema pojma".

Time se, dodaje, nije ni bavio, jer je ono što je EK juče saopštila u vezi s referendumom u Kataloniji i poređenjem s Kosovom, toliko važno da ne može da se bavi pitanjem lokalnih izbora. Jedino što je komentarišao na tu temu bilo je: "mnogo se plašim političkih oponenata, oni su već pobedili".

U tom je smilsu zapitao i da li neko misli da je važnije to kako neko zamišlja da bude gradonačelnik ili zamenik gradonačelnika kao što je bio ranije, "pa da mogu da kradu kao što su ranije", ili su bitnije najvažnije državne teme.

Nemojte ni da me pitate, poručio je, te dodao: "Da sad pričam o onima koji su do juče tražili šarenu fontanu, a danas im se ne sviđa što svira devet a ne sedam melodija.

Ti su već pobedili i sve je to u redu, ali samo postoji jedna sitnica, da se izbroje glasački listići, pa da se vidi da li su pobedili ili ne".

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka, upitan da prokomentarše izjave da se članovi SNS upisuju u birački spisak u Beogradu i da to govori Saša Janković, rekao da se Janković ničim ne bavi sem glasinama i "rekla - kazala".

Naveo je i da će odgovor na te izjave uslediti i objasnio da je u godinama kada su vladali oni sa kojima je Janković izlazio na izbore mnogo više bilo razlike između ođavljenih i prijavljenih.

#Aleksandar Vučić

#Varna

'